ANTIGONE

ANTIGONE VAN SOFOKLES DOOR STUDIO ANTIGONE

Antigone lijkt zo een eigentijdse, muzikale voorstelling te worden? Dat kan toch niet? Natuurlijk wel! Het is echt onzin om te zeggen dat een Griekse tragedie oud en stoffig is. Voor ons publiek, jong tot en met oud en zo divers als maar kan, maken we er een levendige, soms zelfs komische en opwindende, maar altijd waarachtige voorstelling van. Antigone zou vandaag geschreven kunnen zijn.

Marguerite de Brauw: Antigone foto Marieke Timp

Antigone is een spannend verhaal over een jonge vrouw uit een verdoemd geslacht. Haar vader Oidipous trouwde met zijn eigen moeder; zij kregen vier kinderen waarvan Antigone er een is. Het draait allemaal om het feit dat Antigone haar broer wil begraven tegen de wil van de nieuwe man op de troon, Kreon - omdat die broer 'fout' was in de oorlog. Kreon dreigt Antigone zelfs met de hongerdood als hij zijn zin niet krijgt.

Zoveel mogelijk willen we de oorspronkelijke tekst en de structuur met koorzangen in stand houden.

Julien Croiset : Kreon foto Marieke Timp

De voorstelling legt een wereld bloot van lang geleden, maar een wereld die verrassend veel op de onze lijkt. Ook bij ons kan het zomaar gebeuren dat je tegenover de overheid komt te staan, ook hier maken we dagelijks het drama mee van een dictator aan onze grenzen die net zolang blijft moorden tot hij krijgt wat hij hebben wil.

Felix Burleson: Teiresias foto Marieke Timp

Uit het verbod om te begraven vloeien actuele thema's voort: de eenling tegenover de overheid, familiewaarden tegenover het staatsbelang, democratie tegenover tirannie. Maar ook prangende vragen: wat doe je om je macht te behouden? Je tegenstander doden, zelfs als zij familie van je is? Hoever ga jij als burger om je ideaal te verwezenlijken? Desnoods sterven voor je ideaal? Durf jij Greta Thunberg te zijn?

Tim van den Heuvel:Wachter/Haimon       foto Marieke Timp

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat alleen het verhaaltje van de Griekse tragedie wordt verteld. Dat vinden we nou echt jammer. Juist becommentariëren van de handeling, zoals het koor doet, zet het publiek aan tot meedenken. Zo wordt elke toeschouwer zelf een deel van het Koor. Dat is toch mooi, wanneer publiek en spelers samen het verhaal vertellen? En samen zingen en dansen, waarom niet?


Credits STUDIO ANTIGONE speelt: Antigone van Sofokles Vertaling Studio Antigone geïnspireerd door Pé Hawinkels en Johan Boonen Spel Marguerite de Brauw, Julien Croiset, Felix Burleson, Tim van den Heuvel Koorzang, -compositie en -repetitor Henri Overduin Decor Herbert Janse Kostuums Dorien de Jonge Techniek Luka Halbe (Lichtontwerp), Armand Wouters (Geluidontwerp, 1ste inspiciënt) Fotografie: Marieke Timp/Judith Zwikker Website Alexander Croiset Productie en Regie Agaath Witteman.