Uit Het Parool 15 november 2022
Theaterkrant 4 november recensie Kester Freriks
FB 23 oktober 16:48 Dick Addens is bij Plein Theater.
Antigone door Studio Antigone.
Niks moderne bewerking... In de uiterst schitterende vertaling van Pé Hawinkels - die de Dr. honderden jaren geleden reeds zag van het Publiekstheater (voor de oningewijden, de voor-voorloper van ITA)- en nu mét koorzangen.
Marguerite de Brauw in de hoofdrol. Hemeltergend prachtig!! Tranen van ontroering over Dr. A's wangen vanaf de eerste monoloog van haar. Stuk geschreven in f#ck#n' 441 v. Chr. en nog steeds super actueel, hoezo eeuwigheidswaarde??Over machthebbers en wat ze doen met die macht.Meer dan absolute aanrader!!!Niets ten nadele van "Plein Theater" , maar dit stuk en deze acteurs verdienen een zo veel groter publiek.
FB 12 oktober 2022 12:50
Kreon draait zich naar het publiek: 'W i e i s h i e r e e n m a n? W i e i s h i e r e e n
m a n a l s i k h a a r o n g e s t r a f t l a a t g a a n ?

Z I J !'... Hij wijst naar Antigone.

De vraag zou nu gesteld kunnen zijn. Is Sofokles een tijdgenoot? Of denken wij nog zoals 2500 jaar geleden?
FB10 oktober 2022
ANTIGONE IS NU ONDER ONS! KOM HAAR BEZOEKEN!
GELUK IS LEVEN NAAST LIJDEN,
ALS DE GODEN JE HUIS OOIT BELAGEN,
DAN BLIJFT DE ELLENDE DAAR WONEN
VEEL GENERATIES LANG.
IK ZIE HOE HET LEED IN DIT HUIS
STEEDS OPNIEUW GEBOREN WORDT.
NOOIT ZIJN ZIJ BEVRIJD VAN HUN LOT,
GEVANGENEN VAN EEN GOD. - Uit: 2e Stasimon Antigone van Sofokles, Lied van het Lijden.
Marguerite de Brauw zingt als Antigone de eerste strofe. Ze heeft zojuist van Kreon gehoord dat haar de dood wacht. Wanneer de spelers samen de tweede strofe inzetten, ontstaat er een samenklank die te beschrijven is als 'uiteenvallende lichtgrijze as dat zachtjes neerdaalt' - een klank van een onverdraaglijke schoonheid. Deze ontstaat doordat de tekst op oud-Griekse muziek is gezet door onze maestro Henri Overduin. De vondst van twee papyri in 1892-3 met een tekstfragment van Orestes en van Ifigeneia in Aulis van Euripides bracht ons tot die muziek. Hoe? Boven en tussen de tekst stonden muzieknotaties door middel van lettertekens - die met behulp van een andere literaire bron 'gelezen' konden worden - en wel het Muziektractaat van Alupius uit de 4e eeuw na Chr. Daarna lag de weg naar reconstructie van de muziek uit de 5e eeuw voor Chr. open. Dat gebeurde in de 70er jaren van de vorige eeuw. En wij hebben het geluk dat we die muziek nu in de koorzangen van Antigone kunnen gebruiken!! Bijzonder is dat moderne melodieën de gereconstueerde muziek afwisselen ...en dat binnen één koorzang. Gewaagd? JA!!! Maar met de muzikale creatieve
bijstand van Henri Overduin voelden wij ons veilig.
KOMT DAT HOREN, KOMT DAT HOREN EN ZING MEE! ZIE VOOR SPEELLIJST:
www.studio-antigone.nl

FB 16 september 2022 21:54
W i e e e n g r o t e m o n d o p z e t ,
k r i j g t h a r d e s l a g e n.
W i j s h e i d k o m t p a s m e t d e j a r e n. - Koor Antigone.
Gisteravond stonden we dan in de Roode Bioscoop met onze Griekse Tragedie. Groots leed in een roodgloeiende huiskamer. Wat hou ik van deze speelplaatsen, je bent er zo snel één met je publiek. De opzet van onze voorstelling is vanaf het begin geweest dat Antigone integraal zou worden opgevoerd, dus mèt de koorzangen. Die zijn belangrijk omdat zij commentaar geven op de handeling en daardoor het publiek uitdagen om mee te denken. Zo word je in de zaal als vanzelf deel van het koor! En dat is toch spannend...Je begrijpt dat het er in de Roode Bioscoop heftig aan toe ging. Spelers en publiek maakten SAMEN de voorstelling. En alle partijen waren blij èn ontdaan. Ook koorlid worden? Zondag 18 september 15.00 uur matinee in de kleine zaal van FIGI in Zeist. Er valt nog veel te proberen en te onderzoeken.