Beneden de Rivieren

Ger Thijs

Het toneel is de tuin van de vader in Zuid-Limburg. Een maand geleden is hij onverwachts overleden. Zoon Paulie is vanuit het Noorden de grote rivieren overgestoken om de as van zijn vader in diens eigen tuin te verstrooien. Hij staat op het punt van strooien als opeens een man in de gedaante van zijn vader de tuin inwandelt. ''Wat doe je daar?", vraagt hij. "Ik ben je as aan het verstrooien", antwoordt de zoon. "Ben ik dan dood?", vraagt hij ontsteld. Het gesprek dat volgt is een genadeloze afrekening over en weer; of misschien ook een poging tot verzoening?

Ger Thijs snijdt in zijn stuk een thema aan dat zo oud is als de wereld: de (vaak) conflictueuze vader-zoon relatie. Zus en moeder krijgen we niet te zien, maar al gauw wordt duidelijk dat ze een hoofdrol spelen in de hoofden van de mannen.

Beneden de Rivieren is een literair rijk stuk met speelse verwijzingen naar de geest van Hamlets vader en Tjechovs verkwanselde Kersentuin. Het is ook een poëtisch stuk, met veel tragiek - die echter lichtvoetig met relativerende humor voor het voetlicht wordt gebracht.

'Familieleed is de kern van alle drama's. Kijk maar naar Strindberg of O'Neill. Vader, moeder, kinderen: dat zijn oerrelaties. Daar hou ik van. Simpel maar puur, en dicht bij jezelf. Twee mannen en een urn, acteurs en spullen, daar gaat het om op het toneel.'

- Ger Thijs

Credits TEKST Ger Thijs SPEL Hans Croiset De vader Julien Croiset De zoon

REGIE Agaath Witteman ADVIES VORMGEVING Herbert Janse KOSTUUMS Dorien de Jonge TECHNIEK EN LICHTONTWERP Peter Peereboom ONTWERP GELUID Armand Wouters OPERATOR Koen van Etten REQUISIETEN Johan van 't Ent ADVIES PR Dieke van der Spek WEBSITE Alexander Croiset FOTOGRAFIE Alexander Croiset, Marieke Timp PRODUCTIE Agaath Witteman

Met speciale dank aan Ger Thijs en Evert van Os, directeur Singer Theater Laren, en zijn technische ploeg.